06 - 57 57 60 95 info@beterbrein.nl

Visuele restitutietherapie

In staat zijn weer meer te zien – voor veel patiënten met hemianopsie/gezichtsveld, als gevolg van neurologische schade, kan deze wens werkelijkheid worden.

Praktijk van der Zwaag biedt visuele restitutie therapie (VRT) aan – een visuele therapie die ontwikkeld is, en klinisch getest, op basis van jarenlang neuropsychologisch onderzoek aan de universiteit van Magdeburg.

Meer dan 1200 patiënten met visuele beperkingen als gevolg van een hersenbloeding, trauma of tumor zijn inmiddels behandeld met VRT. Bij meer dan 65% heeft VRT meetbare verbeteringen opgeleverd in het gezichtsvermogen en daarmee een stuk kwaliteit van leven teruggewonnen. Veel patiënten kunnen na VRT weer lezen of tv kijken, ervaren verbetering in mobiliteit en zijn in staat werkgerelateerde activiteiten weer op te pakken. Dit zonder medicatie, operaties of verblijf in een ziekenhuis.

Gezichtsveld voor VRT  Gezichtsveld na VRT

Het resultaat van Visuele Restitutie Therapy (VRT), bij de behandeling van hemianopsie/gezichtsvelduitval. Links het gezichtsveld vóór VRT, rechts het gezichtsveld ná VRT.

Hoe ziet VRT eruit?
De therapie duurt ongeveer zes maanden. Gedurende deze periode traint u thuis op uw computer enkele keren per dag, maximaal één uur. U heeft hiervoor een computer nodig, een 17 inch monitor en een kinsteun, die u samen met de software van ons ontvangt. U zit voor de computermonitor en rust uw hoofd comfortabel op de kinsteun.

Terwijl u staart naar het fixatiepunt, verschijnen er op specifieke plaatsen lichtstimuli op het scherm. Wanneer u deze ziet, bevestigt u dit door op een knop te drukken. De posities van de lichtstimuli worden door ons zo gekozen dat deze voornamelijk verschijnen in gebieden met een hoge potentie voor verbetering. Voor de behandeling van hemianopsie/gezichtvelduitval maakt Praktijk Van der Zwaag gebruik van de software van novavision.

Hieronder ziet u een voorbeeld van hoe VRT werkt.

VRT positie

De cliënt rust zijn hoofd op een kinsteun. Hij blijft gericht kijken naar het fixatiepunt (groen) op het midden van het scherm. De cliënt drukt op de spatiebalk wanneer er een stimulus verschijnt (wit), of wanneer de kleur van het fixatiepunt verandert.

Hemianopsie / gezichtsvelduitval, VRT en breinplasticiteit
VRT is gebaseerd op het principe van breinplasticiteit – het vermogen van het brein zich aan te passen aan omstandigheden. Hieronder kunt u een filmpje bekijken waarin belangrijke wetenschappers uitleggen hoe breinplasticiteit en VRT gebruikt kan worden bij het revalideren van hemianopsie.